Jak jsme stavěli dům s DJT

radek.pinc@seznam.cz http://dum.javorkovi.cz Twitter

Zde je pár fotek z průběhu stavby našeho domu, který realizuje stavební firma Dům jedním tahem.

[ Aktuálně | Základová deska | Hrubá stavba | Uzavřená hrubá stavba | A co dál ]



12.2.2012 - Změny v projektu II

Některé věci se lépe představují ve skutečnosti na místě než podle plánků i 3D modelů. Prošli jsme si tedy dům několikrát a snažili si představit, kde co bude, jak to bude vypadat a co ještě případně změnit v projektu. Hodně nám pomohl Radek Noll řadou zvídavých otázek a návrhů co a jak řešit. Bylo toho hodně, tak zkusím shrnout to nejdůležitější:

  • Rozhodli jsme se udělat podhled (15cm) v kuchyni a v zádveří. Bylo to hlavně kvůli bodovkám, ale také aby se kuchyně mírně oddělila od obýváku.
  • Schody budou obložené dřevem a zábradlí bude pravděpodobně také dřevěné. Uvažovali jsme ještě o variantě, kdy by se prostor pod schody vyzdil a vznikl by tak malý kumbál a pokud by se zeď vytáhla až do patra, tak by sloužila současně jako "zábradlí". Podobná ukázka tohoto řešení je například na této stavbě Apollon - Chodov. Nakonec jsme se rozhodli to ale nedělat a nechat tam otevřený prostor. Myslíme si, že to tak bude vypadat lépe a půjde tam více světla.
  • Okolo domu DJT dělají standardně okapový chodníček. Předpokládám, že to měla být zámková nebo jiná dlažba. My jsme si místo toho vybrali variantu, že se to vysype jen kačírkem. Přišlo nám to jednodušší, levnější, ale i praktičtější.
  • Udělali jsme drobné změny v elektroinstalaci. Přidali jsme pár zásuvek, pod schody pro server, do technické místnosti pro sušičku, do kuchyně k lednici ještě zásuvku pro mrazák a do koupelen, kde budou žebříky s elektrickou patronou.
  • Slaboproudé rozvody byli plánovány v projektu do každé (obytné) místnosti jeden telefon a jedna televize. Ani jedno nepotřebujeme a televize bude jen v obýváku. Všechny připravené krabičky tedy využijeme na internet. Nebo tedy natáhneme do nich ethernet kabel (UTP kategorie 6) a využít se mohou v podstatě na cokoli.
  • Do technické místnosti jsme přidali podlahovou vpusť pro případ, že by vytekla pračka nebo bojler, aby povodeň byla pokud možno lokální :-).
  • Dolní malou koupelnu jsme vyřešili tak, že sprchový kout bude přes celou šířku místnosti a místo vaničky bude jen vyspádovaná dlažba a u zdi široká podlahová vpusť.
  • Do dolní koupelny dáme místo klasického topení vysoký žebřík s elektrickou patronou, aby bylo možné sušit ručníky i když nebudeme topit. V horní koupelně bude vysoký žebřík také ale ne místo topení pod oknem. Bude na protější zdi, ale pouze s elektrickou patronou, nebude připojen na normální okruh topení. Na tak malou místnost by toho topení bylo příliš a má sloužit hlavně na odkládání ručníků (schováno při vstupu za rohem).
  • Už teď jsme předvybrali baterie (stojánkové/na zeď), typ sprchového koutu, umyvadlo, atd ... Zatím je neobjednáváme, ale pro naplánování a udělání rozvodů je už nyní potřeba si v tom udělat jasno.
  • Řešili jsme také, jestli stačí perlinku dát jen do rohů a na spoje, kde na sebe navazují panely nebo jí dát po celé zdi. DJT má ve standardním rozpočtu perlinky jen "kousek" a mělo by to být dostatečné. My jsme ale pro jistotu přeci jen se rozhodli nešetřit a perlinka se dá komplet na všechny zdi a celé stropy. Bude to sice stát něco navíc, ale výsledek by měl stát za to.
  • Do rozpočtu jsme si ještě přidali hasicí přístroj a hlásič požáru. Je nutné pro kolaudaci a doufejme, že se nikdy potřebovat nebude :-).
  • Stále nejsme rozhodnuti, jestli krb nebo krbová kamna. Prostup do komína máme udělaný od DJT "univerzálně". Pro krb se prý většinou dělá šikmí prostup (kvůli lepšímu tahu) posazený výše a pro kamna je kolmý a většinou níže - ideálně aby z kamen šel přímo kolmo do zdi a "nestrašila" tam ta roura od kamen. To univerzální řešení spočívá v tom, že máme kolmý prostup a posazený výše. Technicky by neměl být problém připojit jak krb, tak krbová kamna, ale ideální to nebude ani v jenom případě. To je ale bohužel daň za to, že jsme se stále nerozhodli, jak to budeme mít.
  • Ať už krb nebo krbová kamna, bude potřeba zajistit přisávání venkovního vzduchu pro spalování. Bude řešeno tak, že se pod kamna dotáhne trubka a vyvede se podél zdi ven.

Následující fotografie jsou pouze ilustrační a převzaté z webů Apollon - Chodov - dida.unas.cz, Stavitelka bloguje - Okolí domu a jiných. Jen pro ilustraci, jak by to mohlo vypadat.



Pokud máte nějaké dotazy nebo komentáře, můžete napsat na email radek.pinc@seznam.cz